Dietetyk w gabinecie, dietetyk online w Logmed Poradnie Specjalistyczne sp. z o.o. Poręba Wielka (Oświęcim)
Nasi specjaliści z zakresu dietetyki:
-
mgr Edyta Harmata – dietetyk kliniczny
-
mgr Robert Bies – dietetyk
Organizujemy również szkolenia pedagogiczne i dietetyczne z zakresu neofobii żywieniowej dla dietetyków, pedagogów, logopedów, neurologopedów, psychologów, nauczycieli przedszkolnych, nauczycieli szkolnych, opiekunów przedszkolnych, opiekunów w żłobku, fizjoterapeutów oraz rodziców.
mgr Edyta Harmata – dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny – poradnictwo dietetyczne dla dorosłych i dzieci w tym poradnictwo w zakresie diety w przebiegu:
- chorób onkologicznych,
- cukrzycy,
- chorób serca,
- chorób układu pokarmowego,
- nadwagi
- otyłości
Możliwość skorzystania z pakietu:
„MOTYWACJA” w której w skład wchodzą:
- jadłospis na 7 dni,
- kontrola + pomiar + modyfikacja jadłospisu,
- pierwsza wizyta + 3 wizyty kontrolne.
„MEGA MOTYWACJA” w której w skład wchodzą:
- jadłospis na 14 dni,
- kontrola + pomiar + modyfikacja jadłospisu,
- pierwsza wizyta + 5 wizyt kontrolnych.
Oferta Poradni Dietetycznej:
- Odchudzanie: przekazujemy zalecania i zdrową dietę dla osób z nadwagą i otyłością ustalamy indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne diety dla każdego, monitorujemy postępy w utracie masy ciała. Wspieramy w trudnym procesie redukcji masy ciała, doradzamy jak postępować podczas imprez i świąt, przekazujemy smaczne i zdrowe przepisy stosując się do indywidualnych preferencji. Zdrowa i smaczna dieta to droga do długotrwałych zmian masy ciała bez efektu jojo. Zajmujemy się także odchudzaniem dzieci od 7 roku życia.
- Choroby dieto-zależne: Przekazujemy zalecenia oraz obliczamy zapotrzebowanie na makro i mikro składniki diety, ustalamy indywidualne jadłospisy dla osób chorych, gdzie dieta jest elementem niezbędnym w leczeniu i profilaktyce.
- Zdrowe odżywianie: Pomagamy tym, którzy chcą się lepiej odżywiać i dzięki temu poprawić swój stan zdrowia, wygląd włosów, paznokci i skóry. Doradzamy co, jak i ile należy spożywać planując ciążę lub będąc w ciąży, plany żywieniowe dla matek karmiących.
- Specjalistyczne programy żywieniowe dla sportowców: opracowujemy plan żywieniowy oparty o indywidualne zapotrzebowanie, uwzględniający plan treningowy oraz startowy. Doradzamy w kwestii zapotrzebowania na suplementacje, która także jest wliczana w jadłospisy. Monitorujemy masę ciała, poziom tkanki tłuszczowej oraz wody metabolicznej.
- Leczenie dietetyczne po przechorowaniu Covid-19:
powinno być opracowane indywidualnie dla każdego pacjenta, ze względu na różny stan pacjenta po przechorowaniu covidu oraz ze względu na różnice w obrębie wdrożonego leczenia w przebiegu Covid-19.
Do ogólnych zaleceń dietetycznych dla pacjentów po przejściu zachorowania Covid-19 zaliczamy:
- Urozmaicone posiłki oparte na warzywach i owocach w proporcjach minimum 50 % zawartości talerza, mają efekt przeciwzapalny i wzmacniający odporność ze względu na obecność antyoksydantów i witamin.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe będące źródłem witamin z grupy B, cennego błonnika pokarmowego.
- Dieta powinna obfitować w ryby, chude mięso, oleje roślinne, nasiona, orzechy, mleko i przetwory mleczne, a także naturalne probiotyki (kiszonki, fermentowane produkty mleczne, fermentowane soki owocowe i warzywne)
- Posiłki powinny być spożywane minimum 4 do 5 razy dziennie w niewielkich porcjach
- Płyny pod postacią wody, lekkich herbat, kompotów i rozcieńczonych soków minimum 2 L dziennie.
- Dla osób po ciężkim przebiegu choroby należy rozpocząć od diety łatwostrawnej wzmocnionej dodatkowo odżywkami. Należy też stopniowo wprowadzać pokarmy o stałej konsystencji szczególnie jeżeli leczenie przebiegało przy udziale sztucznej wentylacji.
- Jeżeli po przebytej chorobie pojawia się tak zwana „mgła mózgowa” objawiająca się spadkiem koncentracji, chronicznym zmęczeniem, problemem z pamięcią i bólami migrenowymi dobrze jest zadbać w diecie o dostarczenie:
– kwasu foliowego zawartego w roślinach zielonych,
– lecytyny zawartej w jajach, orzechach drożdżach piekarskich
– tryptofanu obecnego w białym mięsie, mleku i jego przetworach w jajach ale także w bananach
– cynku, który jest w pestkach, orzechach i produktach pełnoziarnistych
– Kwasów OMEGA -3 ( tłuste ryby, orzechy, awokado, oleje roślinne)
- Rezygnacja z przetworzonej żywności ( krakersy, fastfoody, pieczywo cukiernicze, chipsy, produkty smażone w głębokim oleju) ma duże znaczenie nie tylko ze względu na zagrożenie związane z otyłością ( która wymieniana jest jako jedna z głównych przyczyn powikłań covidowych), ale przede wszystkim z powodu tworzących się silnych stanów zapalnych. Tłuszcze trans zawarte w takich potrawach mają niekorzystny wpływ na pracę wątroby, która jest ważnym organem w procesie oczyszczania naszego organizmu z toksyn.
Poniżej nasz dietetyk mgr Edyta Harmata radzi, jak warto zrobić zapasy na 2 tygodnie, według zdrowych zasad piramidy żywienia i czy warto te zapasy robić.
Przewodnik żywieniowy na kwarantannie – kliknij tutaj 
mgr Robert Bies – dietetyk
Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku: dietetyka, o profilu kształcenia ogólnoakademickiego w obszarze nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej.
Parę słów od naszego specjalisty:
Dietetyka oraz zdrowy styl życia to nie jedynie praca, ale również pasja, której się poświęcam. Piszę artykuły naukowe na stronie dietetycy.org.pl.
a także na stronie treningbiegacza.pl.
Diety zawsze układam indywidualnie do pacjenta, po dokładnym przeprowadzeniu wywiadu dietetyczno-zdrowotnego, ponieważ każdy ma inne potrzeby.
Specjalizuję się w dietach:
- cukrzycy typu I, II, w ciąży
- choroby Leśniowskiego-Crohna
- celiakii
- nadwagi
- otyłości
- niedowagi
- choroby Hashimoto
- niedoczynności tarczycy
- nadczynności tarczycy
- zmianie nawyków żywieniowych
- żywienie w sporcie
- bulimii
- nadciśnieniu tętniczym
- anoreksji
Zapraszam serdecznie do skorzystania z moich porad online w zakresie dietetyki
Robert Bies
Ceny w zakresie porad dietetycznych:
Konsultacje dietetyczne
1.Konsultacja online – 130 zł (40 – 60 min.)
- wywiad żywieniowy i ogólnozdrowotny
(Dane personalne, pomiary ciała, cel wizyty, wywiad zdrowotny, wywiad żywieniowy, praca/aktywność fizyczna/stres)
- zalecenia dietetyczne oraz wskazówki
2.Kontrolna konsultacja dietetyczna online – 70 zł (30 min.)
- kontrola dietetyczna
- monitorowanie postępu dietoterapii
- ewentualne skorygowanie diety
3. Jadłospis 7 dni – 130 zł
- indywidualny jadłospis na 7 dni
- zalecenia dietetyczne
- autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
- przepisy na każde 5 posiłków
4. Jadłospis 10 dni – 160 zł
- indywidualny jadłospis na 10 dni
- zalecenia dietetyczne
- autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
- przepisy na każde 5 posiłków
5. Jadłospis 14 dni – 200 zł
- indywidualny jadłospis na 14 dni
- zalecenia dietetyczne
- autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
- przepisy na każde 5 posiłków
6. Jadłospis na 30 dni – 400 zł
- indywidualny jadłospis na 30 dni
- zalecenia dietetyczne
- autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
- przepisy na każde 5 posiłków
Pakiety dietetyczne
1.Pakiet dietetyczny konsultacja dietetyczna i dieta 7 dniowa – 300 zł
- 2 konsultacje kontrolne
- indywidualny jadłospis na 7 dni
- zalecenia dietetyczne
- autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
2. Pakiet dietetyczny konsultacja dietetyczna i dieta 14 dniowa – 400 zł
- 3 konsultacje kontrolne
- indywidualny jadłospis na 14 dni
- zalecenia dietetyczne
- autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
3. Dodatkowe porady dietetyczne tylko drogą mailową – 35 zł