Lekarze specjaliści

Dietetyk w gabinecie, dietetyk online w Logmed Poradnie Specjalistyczne sp. z o.o. Poręba Wielka (Oświęcim)

Nasi specjaliści z zakresu dietetyki:

  • mgr Edyta Harmata – dietetyk kliniczny

  • mgr Robert Bies – dietetyk

Organizujemy również szkolenia pedagogiczne i dietetyczne z zakresu neofobii żywieniowej dla dietetyków, pedagogów, logopedów, neurologopedów, psychologów, nauczycieli przedszkolnych, nauczycieli szkolnych, opiekunów przedszkolnych, opiekunów w żłobku, fizjoterapeutów oraz rodziców.


mgr Edyta Harmata – dietetyk kliniczny

Dietetyk kliniczny – poradnictwo dietetyczne dla dorosłych i dzieci w tym poradnictwo w zakresie diety w przebiegu:

  • chorób onkologicznych,
  • cukrzycy,
  • chorób serca,
  • chorób układu pokarmowego,
  • nadwagi
  • otyłości

Możliwość skorzystania z pakietu:

„MOTYWACJA” w której w skład wchodzą:

  • jadłospis na 7 dni,
  • kontrola + pomiar + modyfikacja jadłospisu,
  • pierwsza wizyta + 3 wizyty kontrolne.

„MEGA MOTYWACJA” w której w skład wchodzą:

  • jadłospis na 14 dni,
  • kontrola + pomiar + modyfikacja jadłospisu,
  • pierwsza wizyta + 5 wizyt kontrolnych.

Oferta Poradni Dietetycznej:

  • Odchudzanie: przekazujemy zalecania i zdrową dietę dla osób z nadwagą i otyłością ustalamy indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne diety dla każdego, monitorujemy postępy w utracie masy ciała. Wspieramy w trudnym procesie redukcji masy ciała, doradzamy jak postępować podczas imprez i świąt, przekazujemy smaczne i zdrowe przepisy stosując się do indywidualnych preferencji. Zdrowa i smaczna dieta to droga do długotrwałych zmian masy ciała bez efektu jojo. Zajmujemy się także odchudzaniem dzieci od 7 roku życia.
  • Choroby dieto-zależne: Przekazujemy zalecenia oraz obliczamy zapotrzebowanie na makro i mikro składniki diety, ustalamy indywidualne jadłospisy dla osób chorych, gdzie dieta jest elementem niezbędnym w leczeniu i profilaktyce.
  • Zdrowe odżywianie: Pomagamy tym, którzy chcą się lepiej odżywiać i dzięki temu poprawić swój stan zdrowia, wygląd włosów, paznokci i skóry. Doradzamy co, jak i ile należy spożywać planując ciążę lub będąc w ciąży, plany żywieniowe dla matek karmiących.
  • Specjalistyczne programy żywieniowe dla sportowców: opracowujemy plan żywieniowy oparty o indywidualne zapotrzebowanie, uwzględniający plan treningowy oraz startowy. Doradzamy w kwestii zapotrzebowania na suplementacje, która także jest wliczana w jadłospisy. Monitorujemy masę ciała, poziom tkanki tłuszczowej oraz wody metabolicznej.
  • Leczenie dietetyczne po przechorowaniu Covid-19:

powinno być opracowane indywidualnie dla każdego pacjenta, ze względu na różny stan pacjenta po przechorowaniu covidu oraz ze względu na różnice w obrębie wdrożonego leczenia w przebiegu Covid-19.

Do ogólnych zaleceń dietetycznych dla pacjentów po przejściu zachorowania Covid-19 zaliczamy:

  • Urozmaicone posiłki oparte na warzywach i owocach w proporcjach minimum 50 % zawartości talerza, mają efekt przeciwzapalny i wzmacniający odporność ze względu na obecność antyoksydantów i witamin.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe będące źródłem witamin z grupy B, cennego błonnika pokarmowego.
  • Dieta powinna obfitować w ryby, chude mięso, oleje roślinne, nasiona, orzechy, mleko i przetwory mleczne, a także naturalne probiotyki (kiszonki, fermentowane produkty mleczne, fermentowane soki owocowe i warzywne)
  • Posiłki powinny być spożywane minimum 4 do 5 razy dziennie w niewielkich porcjach
  • Płyny pod postacią wody, lekkich herbat, kompotów i rozcieńczonych soków minimum 2 L dziennie.
  • Dla osób po ciężkim przebiegu choroby należy rozpocząć od diety łatwostrawnej wzmocnionej dodatkowo odżywkami. Należy też stopniowo wprowadzać pokarmy o stałej konsystencji szczególnie jeżeli leczenie przebiegało przy udziale sztucznej wentylacji.
  • Jeżeli po przebytej chorobie pojawia się tak zwana „mgła mózgowa” objawiająca się spadkiem koncentracji, chronicznym zmęczeniem, problemem z pamięcią i bólami migrenowymi dobrze jest zadbać w diecie o dostarczenie:

– kwasu foliowego zawartego w roślinach zielonych,

– lecytyny zawartej w jajach, orzechach drożdżach piekarskich

– tryptofanu obecnego w białym mięsie, mleku i jego przetworach w jajach ale także w bananach

– cynku, który jest w pestkach, orzechach i produktach pełnoziarnistych

– Kwasów OMEGA -3 ( tłuste ryby, orzechy, awokado, oleje roślinne)

  • Rezygnacja z przetworzonej żywności ( krakersy, fastfoody, pieczywo cukiernicze, chipsy, produkty smażone w głębokim oleju) ma duże znaczenie nie tylko ze względu na zagrożenie związane z otyłością ( która wymieniana jest jako jedna z głównych przyczyn powikłań covidowych), ale przede wszystkim z powodu tworzących się silnych stanów zapalnych. Tłuszcze trans zawarte w takich potrawach mają niekorzystny wpływ na pracę wątroby, która jest ważnym organem w procesie oczyszczania naszego organizmu z toksyn.

    Poniżej nasz dietetyk mgr Edyta Harmata radzi,  jak warto zrobić zapasy na 2 tygodnie, według zdrowych zasad piramidy żywienia i czy warto te zapasy robić.

    Przewodnik żywieniowy na kwarantannie  – kliknij tutaj 🖐


    mgr Robert Bies – dietetyk

    Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku: dietetyka, o profilu kształcenia ogólnoakademickiego w obszarze nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej.

    Parę słów od naszego specjalisty:

    Dietetyka oraz zdrowy styl życia to nie jedynie praca, ale również pasja, której się poświęcam. Piszę artykuły naukowe na stronie dietetycy.org.pl.

    a także na stronie treningbiegacza.pl.

    Diety zawsze układam indywidualnie do pacjenta, po dokładnym przeprowadzeniu wywiadu dietetyczno-zdrowotnego, ponieważ każdy ma inne potrzeby.

    Specjalizuję się w dietach:

    • cukrzycy typu I, II, w ciąży
    • choroby Leśniowskiego-Crohna
    • celiakii
    • nadwagi
    • otyłości
    • niedowagi
    • choroby Hashimoto
    • niedoczynności tarczycy
    • nadczynności tarczycy
    • zmianie nawyków żywieniowych
    • żywienie w sporcie
    • bulimii
    • nadciśnieniu tętniczym
    • anoreksji

    Zapraszam serdecznie do skorzystania z moich porad online w zakresie dietetyki
    Robert Bies

    Ceny w zakresie porad dietetycznych:

    Konsultacje dietetyczne

    1.Konsultacja online – 130 zł (40 – 60 min.)

    • wywiad żywieniowy i ogólnozdrowotny

    (Dane personalne, pomiary ciała, cel wizyty, wywiad zdrowotny, wywiad żywieniowy, praca/aktywność fizyczna/stres)

    • zalecenia dietetyczne oraz wskazówki

    2.Kontrolna konsultacja dietetyczna online – 70 zł (30 min.)

    • kontrola dietetyczna
    • monitorowanie postępu dietoterapii
    • ewentualne skorygowanie diety

    3. Jadłospis 7 dni – 130 zł

    • indywidualny jadłospis na 7 dni
    • zalecenia dietetyczne
    • autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
    • przepisy na każde 5 posiłków

    4. Jadłospis 10 dni – 160 zł

    • indywidualny jadłospis na 10 dni
    • zalecenia dietetyczne
    • autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
    • przepisy na każde 5 posiłków

    5. Jadłospis 14 dni – 200 zł

    • indywidualny jadłospis na 14 dni
    • zalecenia dietetyczne
    • autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
    • przepisy na każde 5 posiłków

    6. Jadłospis na 30 dni – 400 zł

    • indywidualny jadłospis na 30 dni
    • zalecenia dietetyczne
    • autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej
    • przepisy na każde 5 posiłków

    Pakiety dietetyczne

    1.Pakiet dietetyczny konsultacja dietetyczna i dieta 7 dniowa – 300 zł

    • 2 konsultacje kontrolne
    • indywidualny jadłospis na 7 dni
    • zalecenia dietetyczne
    • autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej

    2. Pakiet dietetyczny konsultacja dietetyczna i dieta 14 dniowa – 400 zł

    • 3 konsultacje kontrolne
    • indywidualny jadłospis na 14 dni
    • zalecenia dietetyczne
    • autorski poradnik żywieniowy, który zawiera listę produktów oraz potraw zalecanych, niezalecanych przy odpowiedniej jednostce chorobowej

    3. Dodatkowe porady dietetyczne tylko drogą mailową – 35 zł