Terapeuci

Terapia neofobii żywieniowej (zaburzeń odżywiania, wybiórczości pokarmowej) w gabinecie, terapia neofobii żywieniowej online (zaburzeń odżywiania, wybiórczości pokarmowej) – Logmed Poradnie Specjalistyczne sp. z o.o. Poręba Wielka (Oświęcim)

Neofobia żywieniowa – co to jest?

Neofobia żywieniowa to postawa nacechowana niechęcią, lękiem i w konsekwencji unikaniem oraz odmawianiem spożywania nowych produktów. Taka wybiórczość pokarmowa niesie za sobą zaburzenia odżywiania. Neofobia żywieniowa pojawia się najczęściej pomiędzy trzecim a piątym rokiem życia, czyli w momencie, kiedy dieta małego dziecka rozszerza się o nowe produkty. Istotne jest zauważenie w odpowiednim okresie rozwoju dziecka, czy jego menu nie jest ograniczone do kilku ulubionych produktów. Najbardziej problemowe są owoce i warzywa, a także mięso. Istnieje w takim przypadku prawdopodobieństwo, że nasze dziecko cierpi na neofobię żywieniową, a jego problemy wraz z upływającym czasem będą się nasilać.

Ze względu na nasilające się zjawisko neofobii żywieniowej wśród dzieci (ale nie tylko), została wyodrębniona nowa kategoria diagnostyczna obejmująca zburzenia odżywiania polegające na unikaniu lub ograniczaniu przyjmowania pokarmów (szeroko rozumiana wybiórczość pokarmowa) – w skrócie ARFID. 

Kiedy zgłosić się do specjalisty z zakresu neofobii żywieniowej?

We wszystkich przypadkach problemów z jedzeniem występujących w przebiegu rozwoju Państwa dziecka, w szczególności jeśli dziecko:

  • je tylko w domu – nie je, ani nie próbuje posiłków poza domem, co generuje brak jedzenia przez kilka godzin a nawet przez cały dzień, ponieważ spędza ten czas poza domem,
  • chudnie lub nie rośnie,
  • wypluwa jedzenie, wymiotuje, płacze, opuszcza miejsca, w którym znajduje się jedzenie,
  • ma problemy z integracją sensoryczną : nie lubi się brudzić, moczyć rąk, nie dotyka produktów spożywczych , ma odruch wymiotny na zapach lub smak oferowanych potraw, w tym owoców czy warzyw, odczuwa dyskomfort, stres podczas dźwięku przeżuwania, gryzienia i połykania pokarmów przez osoby z otoczenia,
  • paniką reaguje na nowości na talerzu lub przejawia postawę niechęci do jedzenia nieznanych mu  produktów (również tych wyglądających na nieznane, a po prostu podanych w innej formie niż zazwyczaj),
  • je tylko kilka produktów dziennie, np. suchy chleb, jogurt konkretnej firmy, odcedzony rosół z jednym rodzajem makaronu i frytki z sieciowego fast foodu itp. – głód zaspokaja zawsze tymi samymi produktami.

Terapia neofobii żywieniowej ma charakter grupowych zajęć sensoplastycznych „Oswajanie z jedzeniem” w zakres, których wchodzi wygaszanie zaburzeń związanych z neofobią żywieniową, stymulacja prawidłowych reakcji i odruchów do funkcji jedzenia oraz nauka prawidłowych nawyków żywieniowych.

Przed kwalifikacją do zajęć grupowych konieczna jest indywidualna wizyta diagnostyczna u specjalisty z zakresu neofobii żywieniowej.

Przewidywane są sesje terapeutyczne z udziałem dietetyka. Istnieje również w zakresie terapii neofobii żywieniowej możliwość skorzystania z indywidualnych konsultacji psychologicznych.

Zajęcia prowadzi specjalista z zakresu neofobii żywieniowej mgr Monika Hejnar – oligofrenopedagog, neurologopeda.

 

Organizujemy również szkolenia pedagogiczne z zakresu neofobii żywieniowej dla pedagogów, logopedów, neurologopedów, psychologów, dietetyków, nauczycieli przedszkolnych, nauczycieli szkolnych, opiekunów przedszkolnych, opiekunów w żłobku, fizjoterapeutów oraz rodziców.


Zobacz także: