Dla pacjentów/opiekunów

Lekarze specjaliści
Terapeuci

Dietetyk kliniczny. Psychodietetyk – radzi

Cukrzyca – bezpłatne konsultacje dietetyczne.

Serdecznie zapraszamy na bezpłatne konsultacje dietetyczne oferowane przez dietetyków Palety Diet w listopadzie w Logmed Poradnie Specjalistyczne 🥗🤗

Tylko w Logmed Poradnie Specjalistyczne w listopadzie każdy pacjent z cukrzycą i insulinoopornością otrzyma od nas 🥰 bezpłatną pomoc dietetyka 🥰

Wystarczy, że zarejestrujesz wizytę u naszego specjalisty w przychodni LOGMED lub pod numerem telefonu 📞 690 442 833. Liczba miejsc ograniczona!

 
☝️Według danych podawanych przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), już ponad 440 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę. Niestety, liczba przypadków cukrzycy wzrasta w przerażającym tempie, szacuje się, że w 2035 roku może wynosić 592 miliony osób!
🫵Pamiętaj, że cukrzyca to nie wyrok, cukrzycę można i da się leczyć, z cukrzycą możesz schudnąć, możesz dzięki diecie zapobiec też wielu powikłaniom tej przewlekłej choroby.

LOGO

Paleta Diet dr Patrycja Kłósek-Bzowska — dietetyk kliniczny, psychodietetyk

#paletadiet #oświęcim #cukrzyca

Jak wzmocnić odporność w czasie zimy ?

Zima jest to pora roku, w której to możemy mieć najczęściej do czynienia z katarem, przez który istnieje problem z odczuwaniem smaków spożywanych potraw w ciągu dnia, czy obniżoną energią. Aby nasz organizm uporał się licznymi infekcjami, musi mieć sprawny tzw. płaszcz ochronny, aby taki powstał, powinniśmy stosować się do zaleceń w ramach wzmocnienia odporności. A więc jak się bronić przed licznymi rodnikami, bakteriami ? Wystarczy, iż każdego dnia w okresie zimy postarasz się do organizmu dostarczyć odpowiednią dawkę antyoksydantów, które znajdują się w warzywach, czy też zarówno w owocach.

W ”BAZIE WIEDZY” ”DLA PACJENTÓW” znajdziecie Państwo artykuł z dokładnymi wskazówkami, jak oddziaływać żywieniowo na odporność naszego organizmu w okresie zimowym,

Jak wzmocnić odporność w czasie zimy ? ⏪

Zapraszam serdecznie do przeczytania.

mgr Robert Bies
Dietetyk
Logmed Poradnie Specjalistyczne

Wybiórczość pokarmowa u dzieci – co to jest i jak z nią sobie radzić?

Wybiórcze jedzenie u dzieci, to wzorzec niecodziennych zachowań, polegających na odmawianiu przez dziecko jedzenia tych pokarmów, których z jakichś powodów nie lubi.

Dziecko, zamiast urozmaiconej diety proponowanej przez rodziców, ma swoje własne preferencje i wybiera np. pokarmy w formie płynnej, półpłynnej, o konkretnym kształcie, kolorze czy zapachu. Próba nakłonienia dziecka do zjedzenia czegoś nowego, również (według nas) smacznego, ale innego niż zazwyczaj, kończy się płaczem, wypluwaniem, a nawet zdenerwowaniem czy wymiotami.

Dlaczego tak się dzieje?

W trakcie jedzenia aktywne są nasze wszystkie zmysły – smak, słuch, węch, dotyk i wzrok:

  • smak – związany z jamą ustną, a głównie z językiem bogatym w receptory smakowe, które dostarczają informacji, czy dana potrawa nam smakuje i jaki ma smak; ma też związek naszymi preferencjami smakowymi.
  • słuch – w trakcie jedzenia słyszymy np. chrupanie, uderzanie zębów o siebie nawzajem, zgrzytanie, a także dźwięk, który wydaje widelec, nóż i łyżka podczas nabijania czy krojenia pokarmu;
  • węch – zapach jedzenia często świadczy o tym, czy dana potrawa będzie nam smakować; ostry zapach może nas odrzucić, a innych przyciągać, słodki zapach może mdlić, a innych zachęcać do jedzenia,
  • dotyk – w trakcie jedzenia pokarmu czujemy, oprócz smaku, jego konsystencję – pokarm może być płynny, twardy, a czasem śliski lub chrupiący;
  • wzrok – ładnie przyrządzone danie samo się prosi o spożycie, zaś pokarm o dziwnej barwie lub konsystencji może wywołać różne skojarzenia i reakcje mimo walorów smakowych.

Dzieci z wybiórczością jedzenia mogą nie lubić pewnych pokarmów np. ze względu na ich kolor. Podobnie jest z fakturą jedzenia, jego konsystencją i zapachem.

Dla rozstrzygnięcia wątpliwości, czy nasze dziecko jest tyko przysłowiowym niejadkiem, czy może jednak boryka się z problemem wybiórczości pokarmowej warto skonsultować się z neurologopedą – specjalistą dziedziny z zakresu neofobii żywieniowej lub specjalistą integracji sensorycznej.

Warto też wykluczyć inne przyczyny:

  • problemy ze strony przewodu pokarmowego – dziecko czuje się źle po zjedzeniu konkretnego pokarmu, stąd niechęć do jego spożywania,
  • nieprawidłowa budowa jamy ustnej, nosogardzieli czy krtani,
  • zaburzenia metaboliczne,
  • alergie pokarmowe,
  • zaburzenia neurologiczne.

Rolą dietetyka w wybiórczości pokarmowej jest przede wszystkim:

  • ocena stanu odżywienia dziecka
  • umiejscowienie parametrów dziecka na siatce centylowej
  • ocena dotychczasowego jadłospisu dziecka pod kątem niedoborów makro i mikroskładników
  • przy współpracy neurologopedy i/lub specjalisty sensorycznego dobranie pokarmów w odpowiedniej konsystencji, kolorystyce tak, aby dostarczały jak najwięcej brakujących substancji odżywczych, a jednocześnie ze względu na preferencje, będzie można dziecku wprowadzić do diety

Jest to działanie szczególnie ważne ze względu na rozwój i wzrost budowy ciała dziecka. Niedostateczne odżywianie ma wpływ na zaburzenia hormonalne, anemię, pogorszenie samopoczucia i spadek odporności.

mgr Edyta Harmata
Dietetyk kliniczny

Nasze dzieci – co jedzą, gdy się nudzą?

Dzieci uwielbiają słodycze i zdecydowanie częściej po nie sięgają, gdy się nudzą 🤷‍♀️.

W czasie pandemii czas nudzenia bardzo się wydłużył i jest najczęściej wypełniany przez nasze pociechy, starsze i młodsze, oglądaniem telewizji, bądź graniem na komputerze.
Niestety, podczas oglądania telewizji, czy gry na komputerze, nawykiem niekontrolowanym staje się podjadanie, które jest jakby wpisane w całość takiego spędzania czasu i dotyczy, również niestety, przede wszystkim słodyczy, bądź chipsów. Patrzę w ekran oczami, a ręka sięga po cokolwiek, co zaspokoi ośrodek łaknienia.
Z pewnością często Państwo słyszycie: ”Jest coś słodkiego?”, ”A może chipsy są?”.
To prosta droga do otyłości, ale także do problemów astmatycznych czy nadpobudliwości u dzieci.
Tym bardziej, że obecnie dzieci mają zdecydowanie mniej ruchu, zarówno ze względu na ograniczenia wynikające z pandemii, jak również ze względu na pochmurną, deszczową pogodę, niesprzyjającą spacerom.

Zastąpienie tak po prostu słodyczy, czy innego tzw ”śmieciowego” jedzenia, warzywami i owocami nie jest proste, ale warto spróbować.

Kilka porad  dla rodziców – jak poradzić sobie z odciągnięciem dzieci od podjadania słodyczy w czasie, gdy dookoła z powodu pandemii jest nudniej, niż byśmy chcieli…

  • Ustalamy reguły spożywania słodyczy np. raz w tygodniu zastępując jeden z posiłków. Należy jednak pamiętać, aby nie robić z tego pozytywnego wydarzenia jak w reklamach czekoladek 🙂 tylko potraktować to jako sposób na zjedzenie słodyczy pod kontrolą.
  • Uczymy dzieci smaków warzyw i owoców poprzez zabawę. Zabawa polegająca na angażowaniu zmysłów węchu oraz smaku to propozycja spędzenia dnia, która spodoba się zarówno dzieciom jak i dorosłym. Pokrójcie różne warzywa i owoce, przygotujcie szalik do przewiązania oczu oraz dwa widelce. Jedna z osób zasłania oczy, a druga karmi ją przygotowanymi wcześniej produktami. Osoba z zakrytymi oczami ma za zadanie rozpoznać po smaku oraz zapachu, jaki produkt ma w buzi. Zabawa ta jest też dobrą propozycją w przekonaniu dzieci do spróbowania niektórych warzyw, przy okazji ćwicząc uważność i koncentrację. Gwarantuje także dużo radości.
  • Korzystając z produktów, które znajdują się na co dzień w naszej kuchni możemy wykonać również pieczątki. Wystarczy przekroić ziemniaka na pół, wspólnie wykroić jakiś ciekawy wzór, dodać nieco farby i zabawa gotowa.
  • Ciekawą propozycją jest też wspólne przygotowywanie posiłków np. kolacji z kolorowymi kanapkami. Obrazki stworzone z jedzenia można wykorzystać do wykonania albumu ze zdjęciami czy potraktować jak zabawę: jestem ( i tu umieszczamy postać z bajki) np. wilkiem: zjadam kwiatek z marchewki. Inwencja twórcza naszych dzieci jest ogromna.
  • Proszę również pamiętać, że orzechy to też świetna forma zdrowej przekąski oraz koktajle z owoców. Indywidualny skład koktajlu pod wymyśloną wspólnie nazwą może zostać opatentowany na wyłączność rodziny 🙂

Życzę dobrej zabawy 🙂

                                                                                                                                            mgr Edyta Harmata
Dietetyk kliniczny

Jak skutecznie zadbać o zdrowie w ciągu nadchodzących miesięcy?

Jak skutecznie zadbać o zdrowie w ciągu nadchodzących miesięcy?

Ostatnio wiele mówimy o odporności. Jest to złożony proces budowy układu odpornościowego, na który pracujemy miesiącami. Nie da się nabyć odporność w tydzień. Dlatego warto zacząć już dziś, bo dobry układ odpornościowy chroni nas przed inwazją wirusów, grzybów, pasożytów, niebezpiecznych czynników zewnętrznych, ale również usuwać powstające komórki nowotworowe.

9 PRZYKAZAŃ WZMACNIANIA ODPORNOŚCI

1. Woda

W okresie jesienno-zimowym suche powietrze w naszych domach powoduje wysychanie śluzówek i skóry, co w rezultacie skutkuje skłonnością do podrażnień i świądu skóry. Tworzą się uszkodzenia śluzówek i naskórka, które następnie stanowią wrota zakażenia. Odpowiednie nawilżenie reguluje również ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała. Rola, jaką pełni woda w organizmie jest nieoceniona, a jej właściwa podaż nie tylko wzmocni nasz organizm i cerę, a także zapewni dobre samopoczucie każdego dnia. Nie zmniejszajmy spożycia wody w tym okresie !!! Zastępujmy ją lekką herbatą, ziołami itp

2. Probiotyki

Prawidłowa flora bakteryjna stanowi doskonałą barierę biologiczną. Ubytki flory jelitowej spowodowane antybiotykoterapią czy złą dietą mogą być przyczyną uszkodzenia tej naturalnej bariery i spowodować wnikanie patogenów do wnętrza organizmu, problemów z tolerancją pokarmów, a nawet podwyższonego cholesterolu i poziomu glukozy. Dlatego trzeba zadbać o obecność w diecie fermentowanych napojów mlecznych, naturalnych kiszonek oraz warzyw.

3. Witamina D

Konieczna jest nie tylko do prawidłowej mineralizacji kości, ale także jej obecność jest niezbedna do tworzenia hormonów i regulacji wielu mechanizmów organizmu, w tym procesów odpornościowych. Od października do marca w naszej szerokości geograficznej potrzeujemy dodatkowych 1000-2000 j.m. witaminy D dziennie, a osobom otyłym – nawet 4000 j.m.

4. Omega-3

Wzmacnianie odporności nieswoistej osiągamy poprzez przyjmowanie kwasów omega-3 w ilości co najmniej 1000 mg dziennie. Aby ją dostarczyć należy spożywać minimum trzy razy w tygodniu tłuste morskie ryby oraz oleje roślinne. Szczególnie bogate w omega-3 są olej lniany i rzepakowy, tłoczone na zimno. Świetnym źródłem Omega-3 są orzechy i migdały, a więc i masło orzechowe

5. Owoce i warzywa

Zawierają antyoksydanty czyli roślinne odpowiedniki naszych przeciwciał. Są formą obrony roślin przed grzybami i innymi pasożytami. Każda roślina ma swój arsenał obronny, gdy łączymy wiele różnych warzyw i owoców, codziennie zjadając je do każdego posiłku i we wszystkich kolorach uzyskujemy najlepszy efekt.

6. Leki na żołądek przyjmowane z rozwagą

Z powodu refluksu lub choroby wrzodowej przyjmowane są leki obniżające wydzielanie

kwasu solnego ( w żołądku) co może osłabić mechanizm obronny oraz neutralizowania drobnoustrojów i pasożytów, które dostają się do przewodu pokarmowego. Trzeba więc pamiętać, aby takie leki przyjmować tylko wtedy, kiedy rzeczywiście są niezbędne, i do tego w najmniejszej skutecznej dawce.

7. Hartowanie

Ruch na świeżym powietrzu niezależnie od warunków atmosferycznych, kąpiele w morskiej wodzie, ale również korzystanie z sauny uczy nasz układ termoregulacji adaptacji do różnych sytuacji. Taka umiejętność doskonale przydaje się w walce z infekcjami.

8. Zdrowy sen

Organizm potrzebuje czasu na regenerację sił witalnych i naprawę drobnych uszkodzeń powstałych w ciągu dnia. Jest to około 7 godzin snu dziennie. Zdrowy sen nie powinien być przerywany, w dobrze wywietrzonym pomieszczeniu, w temperaturze około 19°C. Aby nic nas w nocy nie wybudzało, trzeba zadbać o wygodne łóżko, przewiewną pościel, ciszę i zaciemnienie pomieszczenia.

9. Ogranicz stres

Stres i przemęczenie najbardziej niszczą naszą odporność.

                                                                                                                            mgr Edyta Harmata
Dietetyk kliniczny

Poniżej nasz dietetyk radzi,  jak warto zrobić zapasy na 2 tygodnie, według zdrowych zasad piramidy żywienia i czy warto te zapasy robić. 

Przewodnik żywieniowy na kwarantannie

Niedoczynność tarczycy a dieta

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY A DIETA.

Otyłość i nadwagę zazwyczaj wiążemy z konsekwencją objadania się i zbyt mała ilością aktywności fizycznej. Gdyby tak było w każdym przypadku, wystarczyłoby wówczas obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne (zapotrzebowanie na energię) i trzymać się zasady „nie zjem więcej niż powinienem, a gdybym zjadł więcej, to muszę się więcej poruszać”. Koniec kropka, po problemie. Gdyby to było takie proste….

Niestety otyłość, to często dużo bardziej złożony problem.

Jednym z  nierzadko spotykanych powodów otyłości jest niedoczynność tarczycy, w tym Choroba Hashimoto, która może  objawiać się:

  • zwiększoną masą ciała
  • sennością
  • osłabieniem ogólnym lub zmniejszoną tolerancją na wysiłek fizyczny
  • zaparciami
  • odczuwaniem chłodu ( nietolerancja zimna)
  • nietolerancją pokarmową
  • suchą skóra
  • zaburzeniami pamięci ( tzw. mgła mózgowa)

Ponieważ tyjemy niekontrolowanie, to zaczynamy ograniczać posiłki lub całkiem niektóre z nich pomijać, a to prosta droga do niedożywienia, co skutkuje brakiem niezbędnych witamin i mikroelementów oraz osłabieniem aktywności tarczycy i tu „tkwi diabeł”, bo problem niedoczynności tarczycy, a co za tym idzie i otyłości, pogłębia się, a nie rozwiązuje.

Co więc robić?

Dieta w niedoczynności tarczycy cechuje się dużą indywidualnością dla każdej chorej osoby, ponieważ reakcje na rodzaj spożywanego pokarmu są bardzo różne.
Uogólniając, większość problemów jest spowodowana przez brak takich składników jak: jod, żelazo, cynk, witamina D3 czy selen w stosowanej na co dzień diecie.

Brak spożycia ryb, orzechów oraz zielonych warzyw w codziennej diecie przyczynia się do pogłębiania problemu, który w dzisiejszym temacie cyklu ”ŚRODA Z DIETETYKIEM”, poruszamy.
Dobrze zbilansowane posiłki zawierające niezbędne składniki odżywcze, suplementacja oraz niewielki deficyt kaloryczny diety, to najlepsza droga do skutecznej utraty masy ciała w przebiegu niedoczynności tarczycy.

Choroba jest wywołana niedoborem hormonu produkowanego przez tarczycę – tyroksyny ( T4) i niedostatecznym działaniem trójodotyroniny ( T3) w naszych komórkach. Spowalnia to procesy metaboliczne organizmu nawet o 30 %, dlatego należy jeść regularnie i nie pomijać posiłków, a podstawą diety powinny być warzywa i owoce oraz produkty z niskim indeksem glikemicznym.

mgr Edyta Harmata
dietetyk kliniczny

Mity żywieniowe związane z COVID-19

Z żywieniem podczas pandemii coronawirusa jest też związanych mnóstwo mitów, dlatego krótko przypomnę najważniejsze zasady odnośnie suplementacji, żywności i nawodnienia.

1. Mikroskładniki odżywcze, takie jak witaminy D i C oraz cynk, mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i odgrywają istotną rolę w promowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia odżywiania. Obecnie nie ma wytycznych dotyczących stosowania suplementów mikroelementów w leczeniu COVID-19.

2. Podczas pandemii COVID-19 bardzo ważne jest przestrzeganie zdrowej diety. To, co jemy i pijemy, może wpływać na zdolność naszego organizmu do zapobiegania infekcjom, zwalczania ich i powrotu do zdrowia.

Chociaż żadna żywność ani suplementy diety nie mogą zapobiec infekcji COVID-19 ani jej wyleczyć, zdrowa dieta jest ważna dla wspierania układu odpornościowego. Dobre odżywianie może również zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia innych problemów zdrowotnych, w tym otyłości, chorób serca, cukrzycy i niektórych rodzajów raka.

3. Dla niemowląt zdrowa dieta oznacza wyłączne karmienie piersią w ciągu pierwszych sześciu miesięcy, wraz z wprowadzeniem pożywnej i bezpiecznej żywności uzupełniającej mleko matki w wieku od 6 miesięcy do 2 lat i więcej. Dla małych dzieci zdrowa i zbilansowana dieta jest niezbędna dla wzrostu i rozwoju. Dla osób starszych może pomóc zapewnić zdrowsze i bardziej aktywne życie.

4. Dobre nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla optymalnego zdrowia. Najzdrowszym i najtańszym napojem jest woda z kranu, o ile jest dostępna i bezpieczna do spożycia. Picie wody zamiast napojów słodzonych cukrem to prosty sposób na ograniczenie spożycia cukru i nadmiaru kalorii.

5. Alkohol nie jest częścią zdrowej diety. Picie alkoholu nie chroni przed COVID-19 i może być niebezpieczne. Częste lub nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa bezpośrednie ryzyko kontuzji, a także powoduje długotrwałe skutki, takie jak uszkodzenie wątroby, rak, choroby serca i choroby psychiczne. Nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu.

6. Nie ma dowodów na to, że COVID-19 może się rozprzestrzeniać poprzez kontakt z żywnością lub opakowaniem żywności. Ogólnie uważa się, że COVID-19 przenosi się z osoby na osobę. Jednak zawsze ważne jest przestrzeganie zasad higieny podczas obchodzenia się z żywnością, aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność.

Postępuj zgodnie z pięcioma kluczami WHO do bezpieczniejszej żywności:

  • Zachowaj czystość
  • Oddzielnie surowe i gotowane
  • Gotuj dokładnie
  • Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach
  • Używaj bezpiecznej wody i surowców.

                                                                                                                             mgr Edyta Harmata
Dietetyk kliniczny

Poniżej nasz dietetyk radzi,  jak warto zrobić zapasy na 2 tygodnie, według zdrowych zasad piramidy żywienia i czy warto te zapasy robić.

Przewodnik żywieniowy na kwarantannie

Leczenie dietetyczne po przechorowaniu Covid-19

Leczenie dietetyczne po przechorowaniu Covid-19 powinno być opracowane indywidualnie dla każdego pacjenta, ze względu na różny stan pacjenta po przechorowaniu covidu oraz ze względu na różnice w obrębie wdrożonego leczenia w przebiegu Covid-19.

Do ogólnych zaleceń dietetycznych dla pacjentów po przejściu zachorowania Covid-19 zaliczamy:

  • Urozmaicone posiłki oparte na warzywach i owocach w proporcjach minimum 50 % zawartości talerza, mają efekt przeciwzapalny i wzmacniający odporność ze względu na obecność antyoksydantów i witamin.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe będące źródłem witamin z grupy B, cennego błonnika pokarmowego.
  • Dieta powinna obfitować w ryby, chude mięso, oleje roślinne, nasiona, orzechy, mleko i przetwory mleczne, a także naturalne probiotyki (kiszonki, fermentowane produkty mleczne, fermentowane soki owocowe i warzywne)
  • Posiłki powinny być spożywane minimum 4 do 5 razy dziennie w niewielkich porcjach
  • Płyny pod postacią wody, lekkich herbat, kompotów i rozcieńczonych soków minimum 2 L dziennie.
  • Dla osób po ciężkim przebiegu choroby należy rozpocząć od diety łatwostrawnej wzmocnionej dodatkowo odżywkami. Należy też stopniowo wprowadzać pokarmy o stałej konsystencji szczególnie jeżeli leczenie przebiegało przy udziale sztucznej wentylacji. 
  • Jeżeli po przebytej chorobie pojawia się tak zwana „mgła mózgowa” objawiająca się spadkiem koncentracji, chronicznym zmęczeniem, problemem z pamięcią i bólami migrenowymi dobrze jest zadbać w diecie o dostarczenie:

– kwasu foliowego zawartego w roślinach zielonych, 

– lecytyny zawartej w jajach, orzechach drożdżach piekarskich

– tryptofanu obecnego w białym mięsie, mleku i jego przetworach w jajach ale także w bananach

– cynku, który jest w pestkach, orzechach i produktach pełnoziarnistych

– Kwasów OMEGA -3 ( tłuste ryby, orzechy, awokado, oleje roślinne)

  • Rezygnacja z przetworzonej żywności ( krakersy, fastfoody, pieczywo cukiernicze, chipsy, produkty smażone w głębokim oleju) ma duże znaczenie nie tylko ze względu na zagrożenie związane z otyłością ( która wymieniana jest jako jedna z głównych przyczyn powikłań covidowych), ale przede wszystkim z powodu tworzących się silnych stanów zapalnych. Tłuszcze trans zawarte w takich potrawach mają niekorzystny wpływ na pracę wątroby, która jest ważnym organem w procesie oczyszczania naszego organizmu z toksyn.

mgr Edyta Harmata
Dietetyk kliniczny

W razie jakichkolwiek pytań, również o konsultacje z naszym dietetykiem, zarówno stacjonarne – na terenie poradni, jak i ONLINE, prosimy o kontakt pod numery telefonów: 690 442 833 lub 607230876

Oczywiście również odpowiemy na każde pytanie zadane drogą mailową, przez dołączony formularz kontaktowy na stronie głównej zakładki 

DLA PACJENTÓW/OPIEKUNÓW